Concerts / 2018 Festitrò a Biar /

h

Festitrò a Biar

Les escoles de l’Alcoià i el Comtat han celebrat la desena edició del Festitrò, el festival de música urbana a Biar, en el qual han participat més de 1300 alumnes de Biar, Ibi, Onil, Alfara, Agres, Gaianes, Cocentaina, la Canyada, l’Orxa, Beniarrés, Alcoi, Muro, Beneixama, Castalla i Banyeres. Biar és el poble amfitrió de la XXXIa Trobada d’Escoles en Valencià de l’Alcoià i el Comtat.

El castellut Enric Valor dedicà unes tendres paraules a la vall de Biar en el llibre Les animetes: «Música de corda, dolcíssima, sol esplendorós,  i tot el poble de Biar coronat pel seu desafiant i magnífic castell». Aquesta descripció bé podria haver acompanyat la jornada del Festitrò, que ha lluït pels carrers música i festa amb les veus de les xiquetes i els xiquets de les escoles de l’Alcoià i el Comtat.

A les 10 hores ha arrancat la tradicional cercavila des del CEIP Mare de Déu de Gràcia, on l’alumnat d’aquesta escola ha interpretat la cançó de la Trobada amb música de Ferran Campos Valdés i lletra de Sergi Gómez i Soler. Des d’aleshores, els carrers de Biar han sigut testimonis «d’un dia de festa musical en valencià», una iniciativa que «potencia la música en la nostra llengua a les escoles i afavoreix la recuperació del nostre patrimoni: la cultura popular», segons ha explicat la mestra del CEIP Mare de Déu de Gràcia, Àngela Martí.

L’escola de Biar, el Santuari, la Plaça del Raval i l’Ajuntament han sigut els espais que han servit d’escenaris als participants en el Festitrò. Les cançons que les xiquetes i els xiquets han triat per interpretar són prou variades. Des de temes de grups actuals com “Alegria” d’El Diluvi i “La Vall” de Lilit i Dionís a cançons de cultura popular com “Topònims d’Ibi”, “La lluna mediterrània”, “Jo sóc una artista”, “Arc de Sant Martí”, “25”, “Llenya, Toni”, “El nostre cos”, “Pintar la vida”, el teatre-cançó “El caragol”, el ball “La pastorà” o “Nkosi sikelele iafrika”.

Compartir:

Calaix
  • Unión Alcoyana
  • Som Trobada
  • Escola valenciana. Federació d'associacions per la llengua.