Activitats /

Programa ràdio Els contes del Sambori

Nou programa de ràdio per a l’Escola Matinera

Publicat en el diari El Nostre, 2 de maig de 2020

 

Els contes del Sambori, una proposta de ràdio per a fomentar la creativitat

 

Laura Talens

Des que va començar el tancament, Escola Valenciana i la Coordinadora pel Valencià van posar en marxa el programa l’Escola Matinera. Es tracta d’un banc de recursos didàctics, disponible en la pàgina web de l’entitat. Cada matí, es penja una activitat nova, referent a primària o secundària, sobre llengua, cançons, literatura, narració oral. Des de la Coordinadora pel Valencià, ens proposen un podcast de ràdio setmanal “Els contes del Sambori”.

Enllaç: https://www.listennotes.com/podcasts/podcast-de-am%C3%A0lia/el-podcast-del-sambori-1-WA2TIzgQLat/

Francesc Gisbert, què són “Els contes del Sambori”?

El Premi Sambori és el certamen més multitudinari de redacció escolar del País Valencià, cada any participen més de 50.000 alumnes. Uns 3.500 només de les nostres comarques. Com que enguany no hem pogut fer encara el lliurament del Premi, a causa de l’estat d’alarma, vam pensar proposar una col·laboració a les ràdios locals: que els xiquets gravaren àudios, a partir dels seus contes, i que foren emesos. La proposta va ser acceptada per ràdio Alcoi, ràdio Cocentaina i ràdio Ibi, i totes les emissores han emés alguns contes en diferents moments de la seua programació. Com que se’ns va quedar molt de material al cabàs, vam pensar que estaria bé gravar un podcast pel nostre compte i traslladar la proposta a tots els oients valencians. Vam proposar a Amàlia Garrigós si ens podia ajudar a gravar un programa de 10 minuts setmanal i va acceptar encantada. “Els contes del Sambori” és una proposta per a fomentar la creativitat.

 Amàlia Garrigós, quin paper té la ràdio en l’època que ens toca viure?

La ràdio, en este temps pandèmic que ens obliga a estar a les nostres cases, recupera la seua essència: fer companyia, sense destorbar, i mantindre el pols de l’actualitat amb informació minuciosa i immediata del que ens està passant, sobretot als nostres pobles, a les nostres comarques. Crec que la ràdio és una eina molt poderosa per a mantindre’ns units i per a omplir eixe buit que marca el distanciament social. Per això pense que els podcast del Sambori estan fent una molt bona tasca. Cada setmana, oferirem un podcast amb tres continguts: àudios de contes dels alumnes participants al Sambori; àudios dels millors contacontes (al primer han participat Carles Cano i Jordi Raül Verdú, i per als pròxims narraran Almudena Francés, Eva Andújar, Carles Llinares, Rebeca Sanjuan, Sílvia Colomer i Rosanna Espinós); i àudios de docents amb recomanacions per a estos dies.

Carles Llinares, tu seràs un dels participants en “Els contes del Sambori”. Quin paper té la narració oral?

Amb totes les coses que he fet en l'àmbit artístic (teatre, música, narració oral…), m'agrada anar al més primari: amb la música m'agrada partir d'allò més senzill, una lletra amb melodia i guitarra. Això ha de ser prou perquè una cançó funcione. Amb el teatre trobar-te tot sol damunt de l'escenari sense attrezzo, sense escenografia, sense altres actors...tu, el text, la interpretació i el públic. Amb la narració oral també he trobat açò. És molt primari, sense additius. És l'art de contar sense focs d'artifici ni lluentons. Una història, el públic i tu...no hi ha res més gran. A més, el món de la narració oral, m’ha permet conéixer persones com ara Almudena Francés o Llorenç Jiménez. En “Els contes del Sambori” explique la història “Els teuladins”. Espere que vos agrade.

 

Sílvia Colomer, tu també col·labores en el programa. Com veus la teua experiència?

La narració oral és vital en la formació i el desenvolupament de les persones. Ens ajuda a somiar, a viatjar a mons fantàstics (necessari per a abstraure's de la realitat que vivim), a concentrar-nos, a parar i escoltar, a aprendre vocabulari… També ens anima a contar, i ahí ve la part més important, aprenem a comunicar, a exposar-nos i contar a la resta de gent, habilitats necessàries per a qualsevol esser humà en els temps que corren. Contar i escoltar històries ens ajuda a socialitzar-nos, a compartir, a transmetre coneixement i valors humans, a resoldre conflictes, a saber d'on venim i qui som. 

Foto: Alguns col·laboradors de Contes del Sambori

 

Compartir:

Calaix
  • Unión Alcoyana
  • Som Trobada
  • Escola valenciana. Federació d'associacions per la llengua.