Activitats /

XXIII Jornada de Sociolingüística i homenatge a Rafael Ninyoles

¬ Toni Mollà ha parlat de l’espai públic, el mercat i la política lingüística.

¬ Youtubers i investigadors debateren sobre la idoneïtat del valencià per influir a les xarxes socials

¬ La jornada es tancà amb un homenatge al sociolingüista valencià Rafael Ninyoles

La Jornada de Sociolingüística ha reunit de nou diversos sectors implicats en l’anàlisi de l’ús social de la llengua, al Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València, els passats 23 i 24 de març. La cita es presentava enguany amb el títol: “El valencià té capacitat d’influència social?”. El programa proposava una mirada a l’espai públic, amb la novetat d’incorporar la seua extensió a les xarxes socials, convertides en espai de captació d’informació, relació personal i debat. Entre els ponents hi havia el periodista Toni Mollà, que pronuncià divendres la conferència inaugural sobre “L’espai públic, el mercat i la política lingüística”.

L’objectiu de la jornada fou debatre sobre la capacitat d’influència del valencià al món social i econòmic, amb l’anàlisi de les campanyes de promoció lingüística i una reflexió sobre la influència de la llengua en els àmbits públics, els mitjans de comunicació, els continguts transmèdia i les xarxes socials. 

El professor de Ciència Política Anselm Bodoque obrí el programa de dissabte amb el tema: “Responsabilitat pública i campanyes institucionals sobre l’ús del valencià”, després el professor d’Economia Aplicada Pau Rausell parlà de “Sectors culturals, planificació cultural i llengua”, mentre que Empar Marco, directora general de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, explicà la situació dels “Mitjans de comunicació públics en valencià”.  Abans d’esta última sessió, tingué lloc un debat amb participació de dues dones que utilitzen el valencià a les xarxes: la booktuber Marta Meneu i la youtuber Nerea San Félix, acompanyades per l’investigador i professor Gerard Fernández. La sessió tractà de respondre una pregunta clau: “És possible ser influïdora o influïdor en valencià a les xarxes socials?”.

El matí es tancà amb un homenatge al sociolingüista valencià Rafael Ninyoles, pioner en la matèria, que va contribuir a clarificar-la mitjançant la divulgació de conceptes com els de diglòssia, conflicte lingüístic i autoodi per descriure la situació de la llengua. Els seus estudis, apareguts en publicacions com Serra d’Or, Gorg, Cuadernos para el diálogo o El País, són bàsics per a entendre la realitat sociolingüística actual. El programa cultural es completava amb un concert protagonitzat pel grup Júlia, divendres.

Esta cita per al debat ha sigut organitzada per la Universitat Politècnica de València, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Ajuntament d’Alcoi, la Delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans, la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià i el Centre Ovidi Montllor.

Compartir:

Calaix
  • Unión Alcoyana
  • Som Trobada
  • Escola valenciana. Federació d'associacions per la llengua.