Premis Valor / II Premi Valor 2016 al Tractat d'Almisrà /

II Premi Valor 2016 al Tractat d'Almirra

La Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià i el Comtat va guardonar a la societat organitzadora del Tractat d’Almirra per la promoció del valencià que l’acte implica any rere any.

L’acte de lliurament del premi va comptar amb les intervencions de Vicent Brotons, professor del departament de Filologia Catalana a la Universitat d’Alacant, i Francesc Gisbert, escriptor i president de la coordinadora. Gisbert va explicar la història dels premis, que porten el nom de l’escriptor Enric Valor, i que busquen reconéixer la trajectòria de persones individuals o col·lectius en favor de la llengua i la cultura. Brotons, per la seua banda, recordà la significació històrica del Tractat, així com de la representació que es realitza a la localitat d’El Camp de Mirra anualment. Ambdós lloaren els quaranta anys de trajectòria i arrelament d’un acte que recorda un dels episodis més significatius de la història dels valencians a les comarques adjacents.

També assistiren autoritats dels ajuntaments de Biar i Camp de Mirra, com ara l’alcalde, Julio Sanjuán, els regidors de Biar Joan Lluis Escoda i Asun Gregori, o la regidora de cultura de Camp de Mirra, Mª Nieves Vázquez. El premi fou recollit per Romà Francés, el president del Patronat del Tractat d’Almirra i l’actor que dóna vida al rei Jaume I. Francés va destacar la necessitat d’enfortir els lligams entre tots els pobles que integren la comarca de l’Alcoià, i ressenyà l’esforç i la perseverança de tot un col·lectiu que ha treballat per conservar el patrimoni cultural del Camp de Mirra amb recursos propis.

Per a l’ocasió, els alumnes de l’escola Mare de Déu de Gràcia de Biar van escenificar una adaptació de la representació teatral de Salvador Domènech. L’essència, però, resultà intacta: els “joves” monarques Jaume I el Conqueridor i l’Infant Alfons de Castella signaren el pacte que establia la primera frontera entre els Regnes de Castella i de València al segle XIII.

El pròxim 25 d’agost, les veïnes i els veïns del Camp de Mirra celebraran el 40 aniversari d’aquest acte tan rellevant i significatiu per a la comarca de l’Alcoià. Al següent enllaç, podreu visualitzar algunes instantànies de l’anterior edició.

Consulteu els articles i fotografies en Diania Tv

 

Compartir:

Calaix
  • Unión Alcoyana
  • Som Trobada
  • Escola valenciana. Federació d'associacions per la llengua.