Més coses / Llibres /

20 mestres del segle XX al País Valencià

20 mestre del segle 20 és una obra coordinada per la pedagoga Carme Agulló i pel mestre Vicent Romans, publicada en Edicions 96. Un estudi divulgatiu de mestres compromesos i innovadors, de biografies estimulants. 

Vicent Romans, coautor i impulsor del llibre juntament amb Carme Agulló, parla de l'obra, presentada divendres 18 de maig, a les 19 hores, a la llibreria Detroit d'Alcoi, dins de la V Trobada Gent de Lletres, organitzada per la Coordinadora pel Valencià i el Club Amics de la UNESCO.

-- Què és 20 mestres del segle al País Valencià?

-- "És un llibre que aspira a donar una visió panoràmica de vint docents exemplars, implicats, compromesos i innovadors. L'estudi, molt divulgatiu, compagina criteris de corrents pedagògiques diverses (seguidors de la metodologia Montessori, Decroly, tècniques Freinet...) amb criteris territorials (una mostra representativa de mestres de tot el País Valencià). S'estructura en biografies elaborades per altres mestres, de primària a universitat. Cada mestre aporta una mirada pròpia i diferent, de l'altre mestre que li ha tocat biografiar. A més, alguns foren companys, altres alumnes o familiars. Hem intentat aportat mirades plurals i enriquidores".

-- Per què vau animar-vos a publicar el llibre?

-- "Considerem molt necessari que les noves generacions coneguen les aportacions, les inquietuds i les peripècies dels mestres que els van precedir. La formació dels docents és una eina fonamental i irrenunciable, necessitem mestres compromesos i innovadors, i només en tindrem, si els ensenyem i animem a ser-ho. I una bona forma és mostrar-los l'exemple d'altres mestres que van reeixir en temps difícils. Només amb bons mestres aconseguirem bons alumnes". 

-- I quines biografies de mestres hi podem trobar? 

--  "Entre les mestres, hi ha Natividad Domínguez, Amalia Carvia, Antonuia Maymon, Maria Ibars, Empar Navarro, Carmen Valero, Paquita Sanchis o Empar Granell. I entre els mestres Ricard Vilar, Rafael Arizo, José Casasola, José Quirós, Ramon Ramia, Enric Soler i Godes o Carles Salvador". 

Compartir:

Calaix
  • Unión Alcoyana
  • Som Trobada
  • Escola valenciana. Federació d'associacions per la llengua.